maandag 2 februari 2009

Romantiek

Na de eerste euforie over de wedstrijd Topalov-Kramnik volgde snel de ontnuchtering.
‘Dit is toch geen schaken meer’, of ‘waar is de romantiek van het schaken gebleven’, verzuchtte menig schaker nadat Topalov zijn aartsrivaal Kramnik (de man van de remise voor Groningen 1) op Corus met een spectaculaire variant van het bord had geveegd.
Met romantiek wordt doorgaans de eenzame schaker bedoeld, het genie dat niets tegenover zich heeft dan zijn tegenstander en die in volstrekte afzondering van de buitenwereld de man tegenover hem moet verslaan.
De klacht van de romantici is terecht. Deze manier van schaken, dit verhaal van het romantische schaak bestaat niet meer, gesteld dat het ooit bestaan heeft. Topschaak is een combinatie van geschiedenis en hogere wiskunde geworden.
Victor Kortsnoi zei zelfs over Corus-eindwinnaar Carlsen dat deze nog geen wereldkampioen kan en mag worden en geen toptoernooi zou mogen winnen omdat hij nog zoveel duizenden partijen niet heeft gezien. Kortsnoi zelf bakte er niet veel van in de seniorengroep.
Op Chessvibes stond een filmpje van Topalov voor de wedstrijd. Hij arriveerde als eerste aan het bord, deed een zet en wachtte daarna rustig de komst van Kramnik af.
Hij zat daar wat, armen over elkaar, en keek om zich heen als een roofdier dat in de verte zijn prooi recht op zich af ziet komen. Een man die wist dat er iets stond te gebeuren, dat hij binnen enkele uren de wereld in verbijstering zou achterlaten. Een veldheer die alles uiterst nauwkeurig heeft voorbereid en die zit te popelen om de vijand een mokerslag toe te brengen.
Volgens de verhalen na de wedstrijd had Topalovs secondant Cheparinov de gebruikte zet al drie jaar geleden te hebben ontdekt en talloze varianten, tot dertig zetten vooruit, tot in detail te hebben uitgerekend. Cheparinov had de truc best zelf mogen uitvoeren maar hij liet dit liever aan de meester zelf. Team Topalov besloot het vervolgens te bewaren voor een mooie gelegenheid.
En inderdaad, wie zou een beter slachtoffer zijn dan aartsvijand Kramnik, na alle oorlogen die zij al dan niet aan het bord hadden uitgevochten? Helaas was er geen beeldmateriaal van Kramnik op het moment dat de bijl viel.
Alles bij elkaar is dit waarschijnlijk ook weer een mooi verhaal en vooral een zoektocht naar nieuwe romantiek. Spannende en spectaculaire schaakverhalen levert het echter evengoed op.
Romantiek is voor losers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten